Builder.cz - Informacni server o programovani

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Adam1983

Seznam témat     Nová odpověď

Přihlásit se     Registrace     Zapomenuté heslo

Re: Adam1983

Autor: Adam1983

7:34:42 23.11.2011

Abych si obhájil smysluplnost mého počínání.
Jedná se o vícejazyčnou aplikaci, takže i veškerá textová data databáze musí mít více jazykových variant. Z tohoto důvodu si udržuji tabulku (Text:BLOB, JAZYK_ID, TABULKA_ID, SLOUPEC_ID, ZAZNAM_ID). Tím mi vzniklo univerzální uložiště lokalizovaných textů pro celou databázi. A BLOB je použit z důvodu proměnlivé délky textů.

Z neznalosti Firebird databáze jsem se ale mylně domníval že datový typ BLOB s podtypem TEXT se používá k ukládání řetězců s proměnlivou délkou.

Teď už vím že to je VARCHAR...

Přesto děkuji za podmětné odpovědi...

Citovat příspěvek

 

Re: Adam1983

Autor: Mi.Chal

19:45:35 22.11.2011

Maaartin Napsal:
-------------------------------------------------------
> > Unika mi smysl ulozeni sloupce Nazev v
> BLOBu.
>
> Co my vime, treba ten Nazev prekracuje dylku 32767
> bajtu.

v tom pripade staci udelat sloupec zacatekNazvu, do nej dat prvnich 32K znaku a radit podle nej. Ze ty dalsi znaky budou potencialne razeny blbe nevadi, protoze to user stejne nema sanci videt

Citovat příspěvek

 

Re: Adam1983

Autor: Maaartin

15:26:57 22.11.2011

> [ital]Unika mi smysl ulozeni sloupce Nazev v BLOBu.[/ital]

Co my vime, treba ten Nazev prekracuje dylku 32767 bajtu. Az zjistime ktery to byl, tak muzem upravit
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_long_place_names

Citovat příspěvek

 

Re: Adam1983

Autor: griffin

14:07:21 22.11.2011

viz [url]http://www.firebirdfaq.org/faq250/[/url]. asi by se to chtelo ale zamyslet i nad vykonem.

Citovat příspěvek

 

Re: Adam1983

Autor: P

13:32:54 22.11.2011

Asi ne, nevim jestli jde pretypovat BLOB na VARCHAR.
V BLOBu jsou typicky ulozene dokumenty, obrazky apod. Nepredpoklada se potreba trideni podle techto dat.
Unika mi smysl ulozeni sloupce Nazev v BLOBu.

Citovat příspěvek

 

Re: Adam1983

Autor: Adam1983

13:07:12 22.11.2011

Takže neexistuje jednoduchý způsob jak řadit výsledky dle obsahu BLOBu na straně databáze?

Citovat příspěvek

 

Re: Adam1983

Autor: P

12:47:11 22.11.2011

Firebird - řazení BLOB nefunguje Napsal:
-------------------------------------------------------
> Dobrý den,
>
> mám db Firebird. Dotazem volám pohled (SELECT
> NAZEV FROM POHLED ORDER BY NAZEV ASC), který
> spojuje tři tabulky. Sloupec NAZEV je typu BLOB
> (podtyp TEXT, CHARSET UTF8, collate UTF8)
>
> Jak je již z nadpisu zřejmé řazení se neprovede.
> má někdo podobnou zkušenost? Řešení?
>
> Děkuji za odpověď...

Z nadpisu Adam1983 nic moc zrejmeho neni.
Hodnoty BLOB nejsou ulozene jako soucast radku tabulky, ale na samostatnych strankach. V radku tabulky je ulozen pouze identifikator s pevnou delkou, tzv. BLOB ID, ktery odkazuje na prislusnou BLOB stranku s ulozenou hodnotou.
SELECT DISTINCT, GROUP BY, ORDER BY pracuji s s hodnotou BLOB ID, nikoliv s obsahem BLOBu.

Citovat příspěvek

 

Adam1983

Autor: Firebird - řazení BLOB nefunguje

12:30:27 22.11.2011

Dobrý den,

mám db Firebird. Dotazem volám pohled (SELECT NAZEV FROM POHLED ORDER BY NAZEV ASC), který spojuje tři tabulky. Sloupec NAZEV je typu BLOB (podtyp TEXT, CHARSET UTF8, collate UTF8)

Jak je již z nadpisu zřejmé řazení se neprovede. má někdo podobnou zkušenost? Řešení?

Děkuji za odpověď...

Citovat příspěvek

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: