Builder.cz - Informacni server o programovani

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



python 100 let za php

Seznam témat     Nová odpověď

Přihlásit se     Registrace     Zapomenuté heslo

Re: python 100 let za php

Autor: eee

9:02:12 29.04.2011

To je proste neschopnost, za pul roku jsem v pythonu uz psal solidni pygtk desktopovou aplikaci o rozsahu zhruba 10000 radku kodu. A python jsem si vybral prave pro jeho efektivitu a snadnost pouziti, nechtelo se mi trapit s psanim v jazyku C.

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: zdrabek

8:41:06 29.04.2011

A kruci, pět let? To už by stálo za to přečíst si oficiální Tutorial pro verzi Pythonu, kterou používáte. ;)
Pokud čtete v angličtině, je to fakt slušně napsaný a určitě to vyřeší 95 % va3ich problémů.

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: peta1

7:28:35 29.04.2011

ppk1 - Dik, myslim, ze 5 let drbani v pythonu mi dava celkem jasny prehled :) Mi je jen trapne s kazdou prkotinou otravovat Nara, ale hold to proste jinak nejde :)

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: ppk1

17:30:37 22.04.2011

ani nemusíš být moc inteligentní, stačí dělat věci logicky! A pilně studovat veškerou dostupnou dokumentaci, a když není dokumentace tak čti aspoň zdrojáky co napsali ostatní lidi a snaž se pochopit co to dělá! jó dokumentace v py byla vždycky trochu problém, no ale lepší než drátem do oka ne? (tu)

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: eee

10:55:13 21.04.2011

Jak jsem rekl hned na zacatku, chyba neni v pythonu, ale v tve hlouposti. Ano, pro jednodussi lidi je php vhodnejsi, neni to ale duvod pro to tvrdit, ze python je 100 let za php. Python je mnohem sofistikovanejsi nastroj, ale holt se ocekava inteligentnejsi pristup.

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: peta1

7:39:42 19.04.2011

:)))
Problem neni v tom, ze to tam je, ale jak se k tomu dostat. zadas do vyhledavani sort a logicky odkaz top by mel byt jeden z techto. Neni. Tudiz je neco spatne. Nehlede na to, ze nejsou vysvetleny parametry a jejich mozna pouziti.
A sortovani s lambdou pouzivam. Ale dik za odkaz. Vyjimecne si ho pridam k zalozkam, protoze bych to pak nenasel a prave dost casto to ted pouzivam.

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: eee

16:19:44 04.04.2011

Mimochodem, kdybys nebyl hnup, tak o par odkazu najdes niz odkaz na Sorting HOWTO: http://docs.python.org/howto/sorting.html?highlight=sort obavam se vsak, ze pri sve programatorske nevzdelanosti nepochopis ani lambdu, takze pro tebe je i tento navod zbytecny.

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: eee

16:16:52 04.04.2011

Prosimte, neukazuj nam tu porad svou hloupost. Proste jsi mizerny programator a netusis ani co delas a svadis to na jazyk. Vzdyt ty ani netusis, co je ten PyList_Sort na ktery jsi nahodne klikl.

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: peta1

14:44:11 04.04.2011

Bavime se porad o online dokumentaci nebo se mi pokousite prodat knizku, kterou muzu za pul droku hodit do kose, protoze bude vse jinak?
Zkuste mrknout na php.net a najdete mi stejne dobrou dokumentaci k pythonu.
* Musi tam byt podrobne rozebran parametr kazde funkce vcetne prikladu vsech moznosti, kterych muze nabyvat.
* Musi tam byt napsano, jakeho typu ten parametr muze byt
* Musi tam byt priklady vsech moznych variant pouziti

Uvedu priklad z literatury, kterou znam.

http://docs.python.org
hledat = sort
kliknu na prvni "PyList_Sort (cfunction, in List Objects)"
- vidim, ze to vraci integer 0 / 1
- vidim, ze v zavorce muze byt objekt
A tim jsem skoncil.

http://javascript-reference.info/
sortovat muzes array, takze vpravo kliknu na array.
K sortu jsou hned 2 pouzitelne priklady. Osobne pouzivam 5 typu: cisla integer, cisla float, stringy, penize, random.
Dale by me potesil priklad na sortovani ala mysql: ORDER BY a ASC, b DESC, c ASC pro vicerozmerne pole.

http://cz.php.net/
search = sort
Najde mi tuto stranku
http://cz.php.net/manual/en/function.sort.php
bool sort ( array &$array [, int $sort_flags = SORT_REGULAR ] )
- vraci to boolean
- parametr je typu array
- take muzu pouzit flag
- je tam example
- je tam odkaz na see also
- jsou tam priklady od uzivatelu i se sortovanim vicerozmerneho pole a tam vidim pouziti funkce asort
- v menu vlevo muzu najit funkci array_multisort
- Co zmastili, ze nevypsali pod to vsechny mozne zpusoby sortovani cehokoliv, seznam podobnych funkci sortu. Cili to see also neni kompletni

Tez sikovne je hledani seznamu funkci pro
search = array
http://cz.php.net/manual/en/book.array.php
search = string
search = image
Driv to fungovalo s adresou
http://cz.php.net/array
http://cz.php.net/string
http://cz.php.net/image

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: eee

20:11:54 30.03.2011

Moje reakce je odpoved na tve krive tvrzeni, ze Python je 100 let za opicemi, tudiz ontopic.

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: ondro1234

16:44:34 30.03.2011

tu je par knih, niektore aj po cesky

http://www.root.cz/knihy/oddeleni/vyvoj-a-knihy-pro-vyvojare/

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: zdrabek

16:16:47 30.03.2011

K Pythonu literatura existuje. Dokonce před několika dny snad vyšel na papíře český překlad známé OpenSource učebnice "Dive Into Python".

K range(6): podívejte se např. na výraz range(-2,6)

V Pythonu nepoznám, co je proměnná a co funkce, protože si mohu do proměnné uložit funkci (myslím, že teoretici tomu říkají, že funkce je v Pythonu "first class object").

------------
A klidně ještě offtopic zopakuju, že mne těší, že i odpůrci Pythonu jsou z nějakého důvodu nuceni se ho učit. :) :) :)
zdrabek

"Beautiful is better than ugly."

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: peta1

15:16:53 30.03.2011

V pohode, klidne dvakrat, protoze to stejne budu potrebovat resit :)
To jsou veci, ktere me trapi.
Nehlede na to, ze k pythonu neni poradna literatura, kde jsou priklady na ruzne pouziti funkci. Vetsinou jde jen o par prikladecku, ktere se prakticky v takove podobe ani nepouzivaji.

pass - fajn, dik

print - plone/python hlasi errory a na tom cele ladeni zhasne a musim to spoustet znovu po oprave prvni chyby. Nemuzu proste opravit 10 chyb naraz, protoze mi to ladi po jedne.

range(6) - co kdyz nechci, aby to zacinalo nulou, ale treba -2? A porad to nevysvetluje, proc to nekonci sestkou. Chapu tu logiku pro for
PHP je plné $ - to mi vadi ze vseho nejmene. Aspon poznam, co je promenna a co je funkce, podle toho, zda ma dolar ci ne. Jak to poznas v pythonu?

zdrabek, LesTR, eee, ondro1234 - vase prispevky jsou pouze offtopic

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: Martaa

21:04:54 05.03.2011

Nepročítal jsem si celej thread, takže jsem vlastně jen zopakoval co tu napsal Longviper.

Citovat příspěvek

 

python 100 let za php

Autor: Martaa

20:41:46 05.03.2011

Nevím jestli byly tvé otázky nebo tvá tvrzení objasněna...

>> Ok, tak to upresnim, chova se nelogicky a jednoducha vec jde udelat jen slozite
>> for ($i=0;$i<=5;$i++) // php
>> for i in range(0,5+1) // python, ocekaval bych, kdyz zadam range(0,5), ze to logicky
>> vytvori pole [0,1,2,3,4,5]. Je to spis drobna neprijemost

Samozřejmě nemusíš vytvářet list.


>> print // python, hned mi hlasi error, ze jsem neuvedl nic k printovani. A? Tak at to
>> vynecha, ne?

Proč bys psal 'print'?

Python Shell zobrazí, že se jedná o vestavěnou funkci
V modulu se nic nevypíše

Volání funkce
print() # Vytiskne prázdný řádek




>> if a==1 :
>> #print 5
>> b=1 // python, chci mit podminku prazdnou, ale opet hlasi error? jak mam udelat,
>> abych mel if prazdny?

if a == 1:
pass
else:
b = 1



Pokud jsi zvyklí například na PHP tak je docela pravděpodobné, že tě jiný programovací jazyk může flustrovat tím, že není jako tvůj miláček.


Prosím neberte to jako důvod k hádce.

PHP je plné $, ;
PHP $this->non_static_member a self::$static_member
no asi nešlo třeba $this.non_static_member a JménoTřídy.$static_member
Samozřejmě tečka jako concat řetězců...

PHP potřebuje for a foreach... no prostě asi z nějakého důvodu nešlo
for ($i = 1; $i < 100; ++$i);
for ($k in $list);

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: ondro1234

14:06:10 04.03.2011

ok, beriem. napisal som hovadinu.

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: eee

12:25:41 04.03.2011

Python ma dynamicke typy a tudiz je to typovy jazyk. Ja v tom mam jasno, co ty?

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: ondro1234

7:57:01 04.03.2011

eee : no, ked si mam ujasnit terminologiu, tak potom aj ty. pretoze ani jeden z nas nema celkom pravdu.:)

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: eee

5:48:22 04.03.2011

Python je typovy, ujasni si terminologii. :-).

Souhlasim i s tim koncem, ja v nem pisu desktop app.

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: ondro1234

8:19:37 03.03.2011

Longviper : pekne si zacal, ale s tym koncom nesuhlasim. je to interpreter a netypovy. viac k tomu treba nic dodavat.

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: Longviper

22:27:58 02.03.2011

Když chci vytvořit pole o šesti položkách, tak zadám range(6). To je snad logické, ne?
[code]
>>> range(6)
[0, 1, 2, 3, 4, 5]
[/code]
Není pravda, že print hlásí error. Žádný error nehlásí, pouze vytiskne prázdný řádek.
[code]
>>> print

>>>
[/code]
Pro "nicnedělání" se v pythonu používá výraz "pass".
[code]
if a == 1:
pass
else:
b = 1
[/code]
Není pravda, že chybové hlášky nevypisují čísla řádků.
[code]
>>> def test(): # první řádek kódu
... print # druhý řádek kódu
... print # třetí řádek kódu
... 1 / 0 # čtvrtý řádek kódu
...
>>> test()

Traceback (most recent call last):
File "", line 1, in
File "", line 4, in test
ZeroDivisionError: integer division or modulo by zero
>>>
[/code]
Vidíte tam to slovo "line", ne? A vypisuje se nejen řádek, ale i jméno funkce.

Proč se při chybě zastaví celý program? Protože na chybu je výhodné upozornit co nejhlasitěji. Aby ji programátor nepřehlédl. Pak se vám nestane, že vám na stránce chybí menu. Aplikace se nemusí nutně zastavit, není-li to žádoucí. Každá výjimka se ale dá ošetřit blokem try ... except.

Já myslím, že hlavní místo pythonu je tam, kde je potřeba efektivně vyvýjet aplikace. Dnes se v něm píše už prakticky cokoli, i velmi složité systémy. Weby, hry, desktopové aplikace, atd. Časově kritické části programu je možné napsat v C, zkompilovat je přímo z pythonu a pak je volat jako moduly. Na to PHP nemá ani náhodou.

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: designerrr

23:30:51 28.02.2011

Ja myslim, ze hlavni misto pythonu je tam, kde je potreba skriptovat nejake casti jinak kompilovane aplikace, ktera by se musela jinak pri kazdy zmene znova zkompilovat.

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: eee

22:51:48 28.02.2011

Tak jsi presne potvrdil me tvrzeni:

"Ten kdo tvrdi, ze Python je 100 let za PHP neumi programovat a nechape nic slozitejsiho nez primitivni PHP :-)."

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: LesTR

10:16:10 28.02.2011

aHoj!

2011/2/28 zdrabek :
> Je jasné, že kdo píše roky v PHP, bude mít kód napsaný rychleji a efektivněji než ten, co se právě naučil Python.

Zvlast kdyz autor je chronicky znamy bastlir i v tom php. Petricku
prestan prosim komentovat vse, ikdyz o tom nevis vubec nic

--
Save The World - http://www.worldcommunitygrid.org/
http://www.worldcommunitygrid.org/stat/viewMemberInfo.do?userName=LesTR

LesTR

Příspěvek zaslán emailem

Citovat příspěvek

 

Re: python 100 let za php

Autor: zdrabek

9:41:41 28.02.2011

Takovéhle diskuse jsou zcela neplodné. Je jasné, že kdo píše roky v PHP, bude mít kód napsaný rychleji a efektivněji než ten, co se právě naučil Python. Mě, jako zastánce Pythonu, který vůbec neumí PHP, ovšem těší, že se Python šíří, a že i zastánci PHP se ho musí, ač neradi učit. :) :)

Citovat příspěvek

 

python 100 let za php

Autor: peta1

9:10:26 28.02.2011

plone / python

http://forum.builder.cz/read.php?22,3052865

"Ten kdo tvrdi, ze Python je 100 let za PHP neumi programovat a nechape nic slozitejsiho nez primitivni PHP :-)."
Obvykle nemam potrebu ani chut uz sva tvrzeni, at uz pravdiva nebo okamzita dokazovat, nicmene prave v python/plone neco delam a setkavam se s ruznymi dost neprijemnymi vecmi.
Ok, tak to upresnim, chova se nelogicky a jednoducha vec jde udelat jen slozite

for ($i=0;$i<=5;$i++) // php

for i in range(0,5+1) // python, ocekaval bych, kdyz zadam range(0,5), ze to logicky vytvori pole [0,1,2,3,4,5]. Je to spis drobna neprijemost

print // python, hned mi hlasi error, ze jsem neuvedl nic k printovani. A? Tak at to vynecha, ne?

if a==1 :
#print 5
b=1 // python, chci mit podminku prazdnou, ale opet hlasi error? jak mam udelat, abych mel if prazdny?

V php:
if ($a==1) {}
else {$b=1;}

A takovych veci je tam vic. Tohle je jen z posledne. Zrovna ty slozite veci si ted nevzpomenu.
Chybove hlasky jsou naprosto nemocne. Napise napr Tuples index. Cislo radku nic. Az kdyz se podivam do chyboveho hlaseni. Ok, ale proc to pro usera proste nevynecha, cely chybny script a zastavi mu program? Php proste chybu ignoruje (pokud neni kriticka) a pokracuje dal, pokud nema zapnute zobrazovani chyb. Cili pouziji script na zobrazeni menu a nezobrazi se mi cely. Ale stranka jede a user muze s ni dal pracovat, adminovi posle akorat, ze se mu nezobrazilo cele menu. Kdezto plone/ python proste zobrazi strucnou nebo zadnou chybovou hlasku a nezobrazi ani to, co je ok, ze stranky. Coz je zhlediska adminovani naprosta krize. Zadnemu z uzivatelu nic nejede, nespokojenost a napeti stoupa, vrazda admina se blizi...

Citovat příspěvek

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: