Borland uvádí na trh prostředí pro vývoj webových služeb v Javě a nabízí nyní infrastrukturu podporující webové služby na platformách Java, Windows a Linux - Builder.cz - Informacni server o programovani

5. ledna 2002, 00.00

SCOTTS VALLEY, Kalifornie, USA - 18. 12. 2001 - Společnost Borland Software Corporation (Nasdaq NM: BORL) dnes oznámila okamžitou dostupnost balíčku Borland® Web Services Kit for Java™ pro tvorbu a provoz webových služeb na platformě Java a J2EE za použití nástroje Borland JBuilder, v současné době vedoucího vývojového prostředí pro Javu na trhu. Dnešní oznámení je v souladu s dříve vyhlášenou strategií společnosti poskytnout řešení pro vývoj a provoz webových služeb pro platformu Java™ 2 Enterprise Edition (J2EE™) a dále nabízet i potřebnou infrastrukturu pro podporu webových služeb na platformách Java, Windows® a Linux®. Balíček Web Services Kit for Java, dostupný formou modulu (plug-in) do nástroje JBuilder, zajišťuje implementaci specifikací SOAP (Simple Object Access Protocol), UDDI (Universal Description, Discovery, and Integration) a WSDL (Web Services Description Language) a umožňuje vývojářům plně se soustředit na vlastní vývoj aplikací v Javě. Balíček je množinou aplikačních programových rozhraní (API), architektur a dalších standardů přijatých v rámci Java Community Process. Balíček dále obsahuje průvodce pro vytváření javového kódu z WSDL a generování WSDL z javového kódu, prohlížeč registru UDDI a podporu pro nasazování webových služeb pomocí webového kontejneru Tomcat a implementace protokolu SOAP Apache™ Axis. Prohlížeč registru UDDI umožňuje vývojářům prohlížet servery UDDI za účelem nalezení využitelné webové služby. Balíček nevyžaduje samostatné běhové prostředí.

„Podniky všech velikostí odhalují výhody webových služeb při vytváření vazeb se zákazníky, dodavateli, partnery a zaměstnanci v různorodých aplikacích“, říká Tony de la Lama, viceprezident a ředitel divize pro javová řešení společnosti Borland. „Vývojáři mohou rychle vytvářet webové služby za použití volně dostupného balíčku Web Services Kit for Java formou modulu produktu JBuilder Enterprise. Touto nabídkou Borland pokračuje v cestě dodávání interoperabilních řešení zákazníkům, která umožňují budovat nové aplikace bez nutnosti zcela opustit stávající řešení a znehodnotit tak dřívější investice.“

Kromě infrastruktury pro vývoj webových aplikací nabízí Borland produkt Borland Enterprise Server™, který lze s výhodou použít pro nasazení a vlastní provoz webových služeb. Borland Enterprise Server™ je ideální platformou pro propojování a hostování jak nově vytvořených, tak existujících webových služeb a také pro rozšíření existujících aplikací standardů CORBA® a J2EE. Borland Enterprise Server zahrnuje také kompletní prostředí podporující SOAP, nástroje XML (Extensible Markup Language) tool kit, XML parser a podporu pro standardní rozhraní JAXP.

Cenová politika a dostupnost

Balíček Web Services Kit for Java společnosti Borland je okamžitě zdarma dostupný ke stažení na adrese http://www.borland.com/jbuilder/webservices/ a je kompatibilní s produktem JBuilder 6 Enterprise.

Iniciativa společnosti Borland v oblasti webových služeb

Jako vedoucí společnost v nabídce technologií nezávislých na platformě a podpoře otevřených standardů, Borland pokračuje v iniciativě budování prostředků pro vývoj webových služeb. Již dříve letos úspěšně uvedl na trh produkt Borland Delphi 6, první prostředí pro rychlý vývoj aplikací (RAD) umožňující vývoj webových služeb na operačním systému Windows. Dále následovalo uvedení produktu Borland Kylix 2 pro rychlý vývoj webových služeb a aplikací typu e-business na platformě Linux.

Webové služby

Webové služby lze chápat jako obchodní procesy, které mohou být nalezeny a provozovány přes Internet za použití standardních technologií. Díky použití webových služeb mohou společnosti pomocí standardního formátu XML a standardních protokolů Internetu snadno propojovat své aplikace s libovolným klientem, např. aplikací na pracovní stanici, webovým prohlížečem, mobilním zařízením či PDA. Obdobně webové služby snadno propojují aplikace provozované na zcela různých hardwarových platformách jako jsou mainframe, aplikační servery a webové servery. Webové služby také podporují propojování mezi různými operačními systémy jako jsou Windows, Java™, Linux a Unix®. Webové služby umožňují vývojářům vytvářet aplikace typu e-business, které se mohou propojit s libovolným zákazníkem, dodavatelem a partnerem kdekoliv na světě bez ohledu na zvolenou implementační platformu či programovací jazyk. Více informací o tom, jak Borland podporuje webové služby, naleznete na webových stránkách společnosti na adrese http://www.borland.com/webservices.

O produktu Borland® JBuilder™

Borland JBuilder je vynikající, pro více platforem dodávané vývojové prostředí pro budování obchodních, databázových a distribuovaných aplikací pro platformu Java 2. JBuilder zjednodušuje vývoj aplikací EJB™ 2.0 dvoucestnými vizuálními návrháři a možností rychlého nasazení do nejrozšířenějších aplikačních serverů J2EE™, kterými jsou BEA® WebLogic®, IBM® WebSphere®, Sun® iPlanet™ a do prostředí JBuilderu těsně integrovaný Borland Enterprise Server. JBuilder zvyšuje produktivitu vývojáře vizualizací kódu pomocí UML, nástroji pro restrukturalizaci a optimalizaci kódu, testování a dokumentaci a umožňuje vyvíjet a provozovat aplikace na platformách Windows, Linux, Solaris™ a Mac® OS. JBuilder je dodáván ve třech edicích: Enterprise, Professional a Personal. Detailní přehled vlastností podporovaných nástrojem JBuilder je k dispozici na adrese http://www.borland.cz/pr_jbuilder_box.html.

Společnost Borland Software Corporation je vedoucí poskytovatel technologie používané k vývoji, provozu a integraci softwarových aplikací. Dodává ve své třídě nejlepší technologická řešení zaměřená na univerzálnost. Borland umožňuje společnostem všech velikostí přechod na webové rozhraní při současném využití stávajících systémů. Poskytuje též zákazníkům od nejvýznamnějších společností Fortune 1000 až po “borlandský národ”, sestávající se z milionů vývojářů, svobodu ve vyvíjení aplikací, jejich nasazení na jakémkoliv místě a jejich integrování a ovládání po celém světě. Řešení společnosti Borland umožňují organizacím zvyšovat produktivitu a dodávat výkonnější projekty rychleji a v mezích rozpočtu při současně snížené celkové ceně vlastnictví.

Společnost Borland byla založena v roce 1983 a má své ředitelství ve městě Scotts Valley, California a operuje po celém světě včetně České republiky a Slovenské republiky.