Builder.cz - Informacni server o programovani

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:

Soutěž

Sponzorem soutěže je:

IDIF

 

Kdo je autorem výstavy obrazových fotografií „Očima Hanse Christiana Andersena“?

V dnešní soutěži hrajeme o:



Návrh tříd z DB modelu

Seznam témat     Nová odpověď

Přihlásit se     Registrace     Zapomenuté heslo

RE: Navrh trid z DB modelu

Autor: RSTEIN

21:14:49 15.12.2010

Dobry den,
To je jako kdybyste se ptal: Cim mohu dojizder do práce (autobusem, autem,
vlakem, pesky) :)
Db vrstva muze mit mnoho podob

Genericky mapper (EF, NHibernate)
Vase rozhrani IDbComponent zapouzdrujici pristup do databaze
Atd.

Zdravim
Rene Stein
http://blog.renestein.net
twitter: http://twitter.com/renestein


Příspěvek zaslán emailem

Citovat příspěvek

 

Re: Návrh tříd z DB modelu

Autor: wolf_2006

11:46:44 15.12.2010

Díky za odpovědi, už tomu snad zařínám rozumět. Můžete mi ještě nastínit, jak by měla vypadat ta datová vrstva?

Citovat příspěvek

 

RE: Navrh trid z DB modelu

Autor: RSTEIN

23:39:39 14.12.2010

Potrebujete tridy v podobe, kterou popsal lemravec.
Neni zadny duvod, abyste v jine tride v business vrstve drzel udaje (primarni klice, id) jine tridy a mel tridy jako ekvivalenty zaznamu v databazi. BTW: Pri tomto postupu porusujete zapouzdreni.
Entity v EF pri pristupu "database first" maji sive ve verzi 4 volitelne ve svem rozhrani i cizi klice z db, ale takto generovane entity nelze povazovat za klasickou business vrstvu (nanejvys za business vstvu slozenou z objektu typu Active Record, Row Gateway)

Zdravim
Rene Stein
http://blog.renestein.net
twitter: http://twitter.com/renestein

Příspěvek zaslán emailem

Citovat příspěvek

 

Re: Návrh tříd z DB modelu

Autor: lemravec

16:02:21 14.12.2010

No neviem ci chapem, ale mne pripada ze chcete nieco taketo.

Class Hlaseni
{
public Linka {get; set;}
DateTime Datum {get; set;}
...atd.
}

Class Linka
{

public int Id {get; set;}
...atd.
}

Citovat příspěvek

 

Re: Návrh tříd z DB modelu

Autor: wolf_2006

13:16:19 14.12.2010

trida Hlaseni by měla znát název linky a id_linky, akorát nevím, zda je přidat jako atributy nebo se odkázat na typ Linka

Citovat příspěvek

 

Re: Návrh tříd z DB modelu

Autor: ivanpagac

9:50:53 14.12.2010

do triedy hlasenie by som ja atribut id_linky nedaval (zatial by mi tam bol zbytocny, mozno ty ho potrebovat budes, neviem, ale ak ho tam das nic nepokazis). Vzdy po zmene comboboxu reaguj na udalost selectedItemChanged, v ktorej zoberies id_linky prave zvolenej a pomocou sql prikazu napln dany datagrid hlaseni.

pre silverlight by som toto odporucal robit v xaml editore, kde si nastavis datacontext pre combobox, nasledne v datagrid sa odkazes na datacontext combobox, selected item.

Citovat příspěvek

 

Re: Návrh tříd z DB modelu

Autor: wolf_2006

9:42:41 14.12.2010

1) SQL příkazy
2) Chtěl bych to nějak obecně - ideálně pro WinForms / Silverlight

Citovat příspěvek

 

Re: Návrh tříd z DB modelu

Autor: ivanpagac

9:38:33 14.12.2010

1) Aky volis pristup k databazi? EntityFramework alebo cez sql prikazy?
2) V com robis, winforms alebo wpf?

Citovat příspěvek

 

Návrh tříd z DB modelu

Autor: wolf_2006

9:36:12 14.12.2010

Ahoj, učím se C# a mám takový asi jednoduchý problém.

V db jsou dvě tabulky:

1) Hlaseni (id_hlaseni, datum, misto, stredisko, nahlasil, id_linka)
2) Linky (id_linka, nazev, kod)

Tabulka Linky je tedy číselníkem pro Hlaseni, v GUI chci Linky nabízet
např. formou ComboBoxu.

A teď k problému:
Jak správně navrhout třídy? Někde jsem se dočetl, že je chyba OOP návrhu,
když přidám do třídy Hlaseni atribut id_linka, protože v OOP nemá
s relacemi nic společného.

Asi v tom hledám nějakou zbytečnou vědu, ale potřeboval bych nějak nakopnout.

Citovat příspěvek

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: