ACM contest - Builder.cz - Informacni server o programovani

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

ACM contest

4. listopadu 1998, 00.00 | Informace o soutěži v programování - ACM Contest. Soutěži ve které máme velmi dobré postavení a které se každoročně účastní nejlepší studenti z celého světa.


Builder komentuje:
Účast na níže annoncované soutěži mohu vřele doporučit. Získáte cenné zkušenosti (pokud se nic nezměnilo, soutěží se pod unixem) a kontakty na "schopné" kolegy. Zároveň si osvěžíte vědomosti ze školy, především z teorie grafů a optimalizace.
Osobně mne velmi zaujala zpráva o zařazení programovacího jazyka Java, což je jistě technologie dnešní doby, ale v soutěži vždy záleželo na rychlosti provedení programu (správné konstrukce v C++ byly vraceny pro časovou náročnost..)

Každoročně se účastníme, bohužel pouze na lokálním kole ČVUT FEL i když máme zlepšující se tendenci.. (zapříčiněno hlavně zjištěním, že od stolu s občerstvením se programuje opravdu blbě)
Na závěr mi to nedá nezmínit (virtuální) soupeření právě mezi FELem a MFF. Která ze škol připravuje lepší programátory se pozná pouze v praxi... (nebo na soutěžích)


 


Obhájí Češi titul? / IBM sleduje studentské nováčky

Praha, Česká republika, 26. října 1998 – Již podruhé oznamuje společnost IBM Česká republika sponzoring regionálního, středoevropského finále největší mezinárodní soutěže v programování - ACM (ACM International Collegiate Programming Contest).

Na 4.000 nejnadanějších studentů z více než čtyřiceti zemí Evropy, Asie a Severní a Latinské Ameriky bude v soutěži ACM bojovat s časem při řešení naléhavých technických problémů, které ovlivňují všechny aspekty života. Evropská část soutěže se zahajuje tento měsíc sérií regionálních soutěží, které vyvrcholí Světovým finále na jaře 1999 v Nizozemí. Společnost IBM je celosvětovým sponzorem soutěže ACM.

Pro Evropu a zvláště pro Českou republiku má soutěž ACM v tomto roce ještě jiný význam. V minulých 20 letech jejího trvání ji totiž pouze čtyřikrát vyhrál neamerický tým. V roce 1998 se však pět týmů z Evropy úspěšně umístilo v první desítce. A co víc, tým Univerzity Karlovy vyhrál a jeho členové se stali Světovými šampiony. Další letošní novinkou je fakt, že se Světové finále ‘99 pořádá na evropském kontinentě. Hostitelskou univerzitou bude technika v nizozemském Eindhovenu a to ve dnech od 8. do 12. dubna 1999.

Pro IBM má soutěž ACM mnohem věcnější rovinu. Se stoupajícím nedostatkem profesionálů v oboru informačních technologií, hledá IBM tímto způsobem mladé talentované programátory z celého světa. Jak říká Zdeněk Přibyl, generální ředitel IBM Česká republika: ,,Mladí programátoři chtějí takovou práci, na jejímž konci je viditelný výsledek a která může pozitivně ovlivnit život miliónů lidí. Navíc IBM nabízí příležitost pracovat v oboru špičkových informačních technologií v různých místech světa, což je pro mladé lidi velmi přitažlivé.”

Mnoho pracovních příležitostí v oboru informačních technologií si vyžaduje znalost programovacího jazyka Java a dalších objektově orientovaných jazyků, což byl také důvod k zařazení programování v jazyku Java do celosvětového finále soutěže ACM. To je další nový prvek, který přináší letošní ročník.

Soutěž se skládá ze dvou úrovní. První je sérií regionálních soutěží, jejichž vítězové postupují do druhé - mezinárodní - úrovně. Evropská část bude probíhat na pěti evropských vysokých školách po dobu tří měsíců, během kterých se utkají tříčlenné týmy reprezentující 38 zemí.

Pět hodin mají soutěžní týmy na to, aby vyřešily šest až osm různých zadání s rozdílnou obtížností. Úkoly simulují reálné situace, v minulosti například studenti řešili problém, jak nalézt lodě ztracené v oceánu, triangulovali polohu porouchaného vysílače, počítali golfové handicapy, kódovali a dekódovali zprávy nebo tiskli Brailovo písmo.

Tom Verhoeff, ředitel evropské odnože ACM (ACMICPC Director of European Contests), komentoval vývoj soutěže těmito slovy: ”Mezinárodní expanzí soutěže ACM se mění celý její charakter. Během loňského celosvětového finále ve Spojených státech, byla téměř polovina soutěžících týmů z neamerických zemí. Účast evropských univerzit dokazuje, že studenti jsou dostatečně motivováni a mají schopnosti i dovednosti Američanům přinejmenším rovnocenné.

O soutěži ACM
The ACM International Collegiate Programming Contest (ACMICPC) - největší a nejstarší soutěž v programování pro studenty středních a vysokých škol se poprvé uskutečnila v roce 1970. Organizátorem soutěže je mezinárodní, nezisková organizace ACM (The ACM Association for Computing Machinary), která je největší mezinárodní vědeckou a vzdělávací společností v oboru využití počítačů. Po více než 50 let působnosti, se ACM stala hlavní silou v rozvíjení dovedností profesionálů a studentů v oboru informační technologie na celém světě. Více informací o soutěži ACM se dozvíte na domovské stránce soutěže na adresách:
http://contest.felk.cvut.cz
http://www.acm.org/contest
http://www.software.ibm.com/acm/

 
Pro další informace kontaktujte:
Michal Urválek, IBM Česká republika
Tel: +420.2.72131111
Fax: +420.2.72131178

Luboš Maxa
Tel: +420.2.66798252
Fax: +420.2.66798214
E-mail:

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

Nejčtenější články
Nejlépe hodnocené články

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: